Tänään oli a la carte osuuden työnäyttöpäivä. Hitsi, että jännitti koko viikon, kun suunnittelin ja mietin, mitä tekisin. Tarkoitus oli suunnitella ja toteuttaa kuudelle henkilölle kolmen ruokalajin menu. Budjettina oli kahdeksan euroa per henkilö, eli koko menu sai kustantaa 48 euroa.

En ole juurikaan a la carte ruokia valmistanut, ainoastaan nyt kahden viikon ajan koulussa.
Kaikki meni tosi hyvin ja olin erittäin tyytyväinen omaan suoritukseen.

Arvostelutkin olivat erittäin hyvät.

Alkuruoaksi tein graavilohileipiä.
Keskiarvoksi tästä sain 4,7 (asteikolla 1-5)
Arvostelijat mainitsivat mm.
"sopivan suolainen", "yllättävä", "houkutteleva", "tyylikäs".

Itsekin olin makuun ja näköön todella tyytyväinen.
1841264.jpg
Lohileivät 6kpl:
100 g graavilohta
2 rkl punasipulia hienonnettuna
2 rkl tilliä hienonnettuna
tilkka sitruunamehua
pippuria
6 ruisleipäviipaletta

Hienonna kala mahdollisimman pieneksi silpuksi. Yhdistä loput aineet mukaan.
Ota ruisleivästä muotilla kiekkoja. Nosta täytettä lusikalla leipäpalojen päälle.
Koristelin lautasen ruohosipulinipulla.

Pääruoaksi tein kananrintafileitä ja mangokastiketta, vihanneslisukkeilla.

Tästä keskiarvoksi sain 3,8.
"kaipasin riisiä/perunaa, kana oli erittäin hyvää, lisäkkeet olivat sopivan aldente, raaka-aineet kauniisti aseteltu, kastike hieman liian kermainen,värikäs, kastike onnistunutta, öljyisyys ok, kokonaisuus onnistunut".

Itse en ihan ollut tyytyväinen asetteluun. Jotenkin tuntui, että vihannekset olivat vain läjässä. Mutta maku oli hyvää.
1841266.jpg
Paistoin kanat voissa, pannulle laitoin kurkumaa, jotta kanat saivat keltaisen pinnan.

Mangokastike:
2 prk mangososetta (lastenruoka)
2 dl ruokakermaa
1 rkl kasvisfondia tai 1/2 kasvisliemikuutiota
ripaus mustapippurirouhetta
1 rkl tuoretta basilikaa tai persiljaa

Kuumenna mangosose ja ruokakerma kattilassa. Lisää fondi tai liemikuutio ja mausteet.
Ohje löytyi S-ruokamaailman sivuilta.

Vihanneksina oli zuccinia, purjoa ja porkkanaa, sekä muutama papu koristeena.

Jälkiruoaksi mustaherukkavaahtoa.
Arvioinniksi 4,7.
"raikas, kaunis asettelu, suussasulavan ihana, värit hyvät ja yhteensopivat, tasaisen näköinen pinta, pehmeä, sopiva makeus, happoisuus ja mustikat sopivat päälle, kiva astia"

Tähän olin itsekin erittäin tyytyväinen.
1841265.jpg
Mustaherukkavaahto (ohje tomusokeripurkin kyljessä)

400 g mustaherukoita
4 munankeltuaista
2,5 dl tomusokeria
2 dl kuohukermaa

Koristeeksi mustikoita ja mintunlehti.

Paseerasin mustaherukat ja jäähdytin. Purkissa olevassa ohjeessa marjat laitettiin jäisinä tehosekoittimeen, mutta ajattelin, että mustaherukoista jää vaahtoon "kokkareita/roskia", joten keitin ne ensin. Vispasin munankeltuaiset ja tomusokerin vaahdoksi. Vatkasin kerman. Sekoitin vaahdot ja marjasoseen ja annoin olla jääkaapissa yön yli.

Kaiken kaikkiaan erittäin kiva ja jännittävä päivä. Aika oli rajattu, samoin budjetti, muuten sai käyttää vapaasti mielikuvitusta.