Sikke Sumarin kotiruokaohjeita: lohilaatikko ja kaalilaatikko, molemmat todella herkullisia.


1 iso lohifilee (500-700 g)

2 kg perunoita

3-4 keltasipulia

1 dl kalalientä

2-3 nippua terhakkaa tilliä

merisuolaa ja valkopippuria myllystä

3 kananmunaa

2 dl maitoa

2 dl kermaa

korppujauhoja

1-3 rkl voita

1. Voitele uunivuoka, kuori ja viipaloi perunat ja sipulit. Kuullota sipulit pannulla hitaasti ja lisää lopuksi lämmin kalaliemi. Anna liemen imeytyä sipuleihin ja siirrä odottamaan.

2. Lado vuokaan kerros perunaa, mausta suolalla ja pippurilla. Lisää puolet sipulista perunoiden päälle ja silppua tillinippu sipuleiden päälle.

3. Leikkaa lohifileestä viipaleita ja lado ne tillin päälle. Mausta. Silppua toinen tillinippu lohen päälle, lado kerros perunoita tillin päälle ja vielä loput sipulit perunoiden päälle. Lado vielä päällimmäiseksi kerros perunoita ja mausta suolalla ja pippurilla.

4. Vatkaa munat, maito ja kerma kevyesti, mausta ja kaada vuokaan. Ripottele laatikon pinnalle korppujauhoja ja muutama voinokare ja paista uunissa 200 asteessa, kunnes perunat ovat täysin pehmeitä - tämä kestää reilun tunnin. Jos laatikon pinta ei ole kauniisti ruskistunut, kypsennä sitä vielä hetki grillausvastusten alla.

5. Tarjoa lohilaatikko ruisleivän, etikkapunajuurten ja tillillä maustetun voisulan ja mallaslimpun kera.

 

Kaalilaatikko:

1-2 kaalinpäätä koosta riippuen (mutta kaalia pitää olla tarpeeksi)

nokare voita ja loraus öljyä

2 porkkanaa kuutioina

2 sipulia pienittynä

2 valkosipulinkynttä pienittynä

500 g hyvää jauhelihaa

muutama reilu hyppysellinen meiramia tai timjamia

2 dl keitettyä riisiä

hyvä loraus soijaa (älä jätä tätä pois, tässä tarvitaan soijan umamia)

5 dl vettä ja lihaliemikuutio

2 dl kermaa

1-3 rkl tummaa siirappia

korppujauhoja

meiramia

suolaa

pippuria

1. Kuullota isossa padassa voin ja öljyn seoksessa sipulit, valkosipulit ja porkkanat. Lisää pikkuhiljaa pilkottua kaalia niin, että lisäät seuraavan satsin vasta kun edellinen on hieman ruskistunut, mausta suolalla ja tilkalla soijaa. Maista.

2. Paista toisella pannulla jauheliha voissa, mausta sekin suolalla, pippurilla, meiramilla ja soijalla. Maista tässä vaiheessa, että makua on tarpeeksi, sillä maku miedontuu uunissa.

3. Lisää kaalipaistokseen lihaliemi, siirappi ja kerma. Yhdistä kaalipaistos, riisi ja jauheliha uunivuoassa ja maista taas. Ripottele päälle korppujauhoja ja voinokareita. Paista 180-asteisessa uunissa vajaan tunnin ajan niin, että korppujauhot ovat ruskistuneet ja että laatikon pinta on kaunis ja rapea.